LA MUNTANYA MÀGICA DE JUSTE DE NIN

'La muntanya màgica. Dels Quatre Gats al Balneari de Montagut' de Lluís Juste de Nin. Edicions de Ponent

El passat març es va presentar l’últim treball del dibuixant Lluís Juste de Nin (Barcelona, 1945) amb la que ens mostra la seua particular versió de ‘La muntanya màgica’, l’excel·lent novel·la de Thomas Mann i un clàssic de la literatura en llengua alemanya. L’autor, que ha escollit l’obra per la seva complexitat, és un dels il·lustradors catalans més reconeguts en tot el món.

‘La muntanya màgica. Dels Quatre Gats al Balneari de Montagut’ és una versió lliure de l’obra de Thomas Mann. Juste de Nin situa la història en la Catalunya dels primers anys del segle XX, quan el personatge de Jan Castres visita el seu cosí Joaquim, resident al Balneari de Montagut per una dolència pulmonar. La fascinació i coneixences que trobará el faran optar per romandre al sanatori un llarg temps amb una serei d’excuses. És allà on el protagonista descobrirà persones importants per a la seva formació humanística, com el filòsof Pompeu Gener, i on descobrirà l’amor passional, amb Madame Chauchat.

Nascut a Barcelona, Lluís Juste de Nin ha estat des dels anys 60 un actiu dibuxant, il·lustrador i ninotaire, en diferents plataformes cíviques: Els seus ninots en publicacions de l’oposició contra la dictadura (PSUC, sindicats democràtics, Assemblea de Catalunya…) signant “El Zurdo”, i posteriorment il·lustrant durant diversos anys articles de Manolo Vázquez Montalbán a Mundo Obrero, el feren popular en temps de la Transició. Posteriorment realitzà per encàrrec de la Generalitat la creació del personatge La Norma, que, amb textos d’en Tísner, foren base de la primera campanya de normalització del catalá en la primavera de 1982. També durant els 80, col·laborà entre altres publicacions amb una pàgina setmanal en la revista Canigó, en una serie anomenada Petant la xerrada, on es comentava, a través dels seus ninots, l’efervescent actualitat catalana en aquells anys. En aquell període Juste de Nin signava els seus dibuixos com “L’Esquerrà”.

Membre d’una família d’artistes i creadors, en el 2004 apareix la seva primera novel·la gràfica Els Nin. Memòries a llapis d’una família catalana, editada per Planeta DeAgostini i Columna. Amb excusa d’un relat familiar de tres segles, Juste de Nin presenta una crònica molt minuciosa de Catalunya.

Esta entrada fue publicada en CÒMIC EN CATALÀ, Colección Papers Grisos, NOVEDADES 2011 y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s